maanantai 4. huhtikuuta 2016

Hyvä pizza resepti

 

               Aitoa pizzeria fiilistä pallogrillissä paistamalla

 

 




Tämän lähemmäksi aitoa kiviuunissa pastettua pitsaa ei kotioloissa tahdo päästä.
Leivinuuni on toki toinen varteenotettava vaihtoehto, mutta hiiligrillistä tulevaa
makua sieltä ei saa.

Me suomalaiset olemme tottuneet siihen kämäiseen täyteen
ahdettuun käenkkyyn, jossa keskipisteenä ovat rasva ja vatsan täyttävät ominaisuudet.
Kun aletaan tekemään oikeasti maistuvaa ja rapeaa pitsaa ei oikotietä onneen ole.
Aloitin sunnuntain pitsa talkoot jo perjantai iltana, joten tätä reseptiä seuraamalla
ei nälkä lähde ihan paikalla.

Pitsan tärkeimmät elementit ovat pohja, tomaattikastike ja hyvä juusto. Joihin
panostamalla ei lopputuloskaan voi olla huono. Toki grillin käytössä tässä tapauksessa
hieman kokemusta tarvitaan, mutta työ tekijäänsä opettaa ja kiittää...



1. Pohja (noin 8kpl pyöreitä pitsoja)

Kylmäkohotus on pitsataikinan avain onneen. Tätä pitsamestareiden suosimaa tekniikkaa
käyttämällä saat taatusti rapeapohjaisen ja hyvän pohjan pitsoillesi. Muista että
taikina on herkkä "elävä organismi". Käsittele sitä kuin puolisoasi: varmoin ottein,
mutta hellästi. :)



8 dl    Erikoisvehnäjauhoja
8 dl    Durumjauhoja
15 dl   Vettä (kylmää)
5 rkl   Oliiviöljyä
1 rkl   Suola
8 g     Kuivahiivaa









Aloita sekoittamalla isossa kulhossa vesi ja hiiva. Kun hiiva on liuennut veteen voit
kumota jauhot kulhoon. Sekoittele varovasti vesi-jauho seosta kädellä tai puisella
kapustalla. Kun isoimmat paakut ovat vaivautuneet niin voit lisätä oliiviöljyn ja suolan.






Kääntele taikinaa vielä muutaman kerta ja kumoa koko klöntti jauhoitetulle alustalle.
Taikina on tässä vaiheessa vielä tahmainen
ja kostea.







Tätä taikinaa ei vaivata perinteiseen tapaan, vaan taikinaan saadaan tarvittava sitko
venyttelemällä sitä. Kuulostaa hassulta, mutta menetelmä on yllättävän helppo
ja lopputuloksena saat uskomattoman pehmeän ja kimmoisan rakenteen.


Ota taikinan reunasta kiinni ja nosta/venytä sitä ylöspäin ja käännä se lopputaikinan
päälle kuvien mukaisesti. Nosta ja käännä, venytä ja väännä. Jatka tätä muutaman
kerran ja anna taikinan välillä lehvähtää n. 5-10min. Jokaisen levähdyshetken
jälkeen taikina tulee enemmän ja enemmän kimmoisammaksi ja sitko paranee
jokaisella taikinan venytyksellä paremmaksi. Toista kääntö/levähdys tekniikkaa
vähintään 3 kertaa tai kunnes taikinaan kehittyy toivottu rakenne.














Kaada lopuksi isoon kulhoon oliiviöljyä ja kumoa taikina sinne. Kelmuta kulho
tiukasti ja aseta se jääkaappiin kehittymään. Taikina saa olla jääkaapissa 1-2vrk.








Muista varata taikinalle riittävän iso kulho.
Taikina kohoaa n.50% alkuperäisestä koosta.














Ota valmis taikina pois jääkaapista vähintään
1 tunti ennen pitsan varsinaista paistoa.
kumoa se varovaisesti jauhoitetulle alustalle
ja leikkaa se 8 osaan. Peitä lopuksi liinalla.








2. Tomaattikastike

Tomaattikastike on helppo tehdä itse ja on paljon maukkaampaa kuin valmiskastikkeet.



6 kpl   Tomaattia
4 kpl   Valkosipulinkynsiä
1 kpl   Sipuli
5 rkl   Oliiviöljyä
1 rkl   Tomaattipyre tai ketsuppi
1 rkl   Sokeri
1 tl    Suola
1 tl    Mustapippuri (jauhettu)
1 tl    Oregano (jos on kuivattua)
1 tl    Basilika (jos on kuivattua)
1 tl    Chili (jauhettu)
0,5 l   Kana/lihaliemi tai sulata veteen
          lihaliemikuutio



Tähän reseptiin tomaatteja ei tarvitse kaltata/kuoria, koska kastike ajetaan lopuksi
sauvasekoittimella tasaiseksi. Sokerin määrää pitää myös joskus lisätä tai vähentää
tomaattien happamuuden mukaan. Maistele ja mausta...



Kuutioi sipuli ja pieni valkosipulinkynnet.
Laita padan tai kattilan pohjalle oliiviöljy
ja kuulota siinä sipulit. Poista tomaateista
kannat ja sisällä olevat "siemenet". Kuutioi
tomaatit ja lisää ne pataan sipuleiden
sekaan. Kuulota muutama minuutti ja lisää
tomaattipyre, kaikki mausteet ja lopuksi
liemi. Anna kiehua hiljakseen vähintään
tunti ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi.






Tämä kastike kelpaa myös pastan kaveriksi.


Voit tehdä tomaattikastikkeen valmiiksi
jo edeltävänä päivänä. Maku vaan paranee
jääkaapissa. Muista kuitenkin lämmittää
kastiketta ennen pitsantekoa.












3. Paistaminen


Pitsakiven hankkiminen kannattaa ehdottomasti! Sen päällä pitsat ja leivät voi
paistaa niin grillissä kuin uunissakin. Hinnaltaan pitsakivet ovat 10 eurosta ylöspäin.



Hiiligrilliä käyttäessä pitsanpaistoon
on paras vaihtoehto kaataa kuumat hiilet
grillin ulkoreunoille ja jättää pitsakivelle
keskelle tilaa. Brikettikorit on kätevä tapa
pitää hiilet oikealla paikallaan. Grilliin
on hyvä saada 250-300c asteen lämpötila.

Muista esilämmittää pitsakivi ennen paistamista.







Jauhota pitsalapio tai leivinpaperi kevyesti
ja aseta taikina pala siihen. Aloita taikinan
"painelu" keskeltä ja jatka kohti reunoja.

Pyöritä lopuksi taikinaa kahdella kädellä alustan
päällä ja venytä keskustaa reunojen suuntaan.







Kun taikina on saatu haluttuun muotoon
on aika lisätä täytteet.

Ensimmäiseksi tomaattikastike, juusto ja
vasta viimeisenä halutut täytteet.

Juusto "kuohuu" kuumalla paistokivellä vangiten täytteet juuston peittoon.

Juustona käytin edam, mozzarella ja
cheddar sekoitusta.

Käytä vain muutamaa hyvää raaka-ainetta
täytteenä ja laita niitä maltilla. Elä ylitäytä pitsaa.




Kun pitsa on täytetty ja grilli tarpeeksi
kuuma on aika laittaa pitsa paistumaan.

Pitsalapio on oiva apu pitsakivelle
pitsaa laittaessa. Jos et omista pitsalapiota
niin leivo pitsa jauhotetun leivinpaperin
päällä ja liuvuta pitsa kivelle leivinpaperin
päältä.
Paistoaika on grillin/uunin kuumuudesta
riippuen 5-15 min.




Elä missään nimessä avaa grilliä ennen kuin pitsa valmistuu. Lämpö karkaa harakoille
ja paistoaika pitenee. Pitsan paistumista voit seurata esim. grillin päällä olevasta
ilma-aukosta.
Nosta valmis pitsa hetkeksi jäähtymään ja lisää siihen halutessa ripaus oreganoa.



Kinkku, ananas, kebab


Tonnikala, katkarapu, mozzarella


Tonnikala, katkarapu ja mozzarella paistettuna

Kebab, ananas, kinkku, sipuli

Tomaatti, kebab, kinkku, salami

Kinkku, ananas, katkarapu, sipuli

kebab, salami, katkarapu, oliivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

laitahan viestiä!