sunnuntai 29. toukokuuta 2016

T-Bone Steak


T-luupihvi ja glaseerattua kevätsipulia/sieniä grillistä







Kyllä lihan ja grillauksen ystävälle koitti kissanpäivät, kun lihakauppiaani
ilmoitti hänellä olevan kylmähuoneessa raakakypsymässä aitoa
lihakarjan T-luupihviä. Sisä-sekä ulkofileen sisältävä grillaajan aarre on,
jopa suomalaisessa lihakaupassa sangen harvinainen tuttavuus.
Huono saatavuus johtuu yleensä vähäisestä kysynnästä, sekä lihan hankalasta
leikkaus ja käsittelytavasta. Myös itse raakakypsytys on parempi jättää osaavan
lihamestarin hellään huomaan. Tässä muutama esimerkki, miksi käännyn varsinkin
arvokkaampien raaka-aineiden hankinnassa aina osaavan lihakauppiaan puoleen.

Lihan valmistamisessa ei kannata turhia kikkailla. Suolan ja pippurin lisäksi
tarvitset riittävän kuuman grillin. Vanha sananlasku:
"Liha on parasta sieltä luun vierestä" pitänee tämän lihan osalta ainakin paikkansa.
Ainut ongelma syönnissä on se, että joudut päättämään kummasta aloitat:
sisä vai ulkofileestä? :)

Hemmottele itseäsi edes kerran vuodessa ja teeppä tällä reseptillä kunnon herkkua!








Ota liha huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen paistamista.
Sipaise lihalle hiukan öljyä ja ripottele päälle reilusti suolaa ja pippuria.


Esilämmitä grilli kuumaksi ja jätä grillin toinen puoli ilman kaasua/hiiliä.








Nosta valurautainen paistinpannu suoralle tulelle. Kaada sinne öljyä ja reilusti voita. Kippaa kevätsipulit ja sienet pannulle. Freesaa niitä hetki ja laita pannulle suolaa, pippuria, tummaa balsamikoa ja hunajaa.
Jatka paistamista vielä pari minuuttia ja nosta pannu pois suoralta tulelta epäsuoraan lämpöön.









Nosta huoneenlämpöinen liha vuorostaan suoralle lämmölle.
Paista molemmin puolin 3-4 minuuttia pihvin koosta riippuen. Voit kääntää pihviä 90 astetta paiston puolivälissä, jos haluat pihvin pintaan nätin ristikko kuvion.











Nosta pihvi lopuksi sipuleiden ja sienten seuraksi pannulle ja sammuta grilli. Laita pari voinokaretta pihvin päälle ja sulje kansi. Anna pihvin kypsyä vielä 2-3 minuuttia jälkilämmössä.

Jos pihvin kypsyys mietityttää niin varmin tapa on käyttää paistomittaria. 50-57c astetta niin pihvi on mureimmillaan.









Voi sulaa lihaa pitkin pannulle, jossa se maustuu yhdessä sipulin, sienten ja hunajan kera. Saat siitä samalla maukkaan kastikkeen pihvillesi.











Valmista!

Malta kuitenkin vielä hetki, jotta liha ehtii hiukan vetäytyä.





















torstai 26. toukokuuta 2016

BBQ BEEF RIBS & COLESLAW


Naudan ribsit ja coleslaw bbq tyyliin






Nyt pääsin herkuttelemaan oikein kunnolla, kun sain käsiini Highland cattlen, eli
ylämaankarjan kylki ribsejä. Liha on peräisin Seija ja Eero Raudaskosken luomu
tilalta Kärsämäeltä ja noudin lihat kätevästi reko-ruokaryhmän tapaamisesta.
Innostuin ylämaankarjasta ihan kunnolla ja teinkin pienen
tutkimusmatkan netin ihmeelliseen maailmaan aiheen tiimoilta.


 Highland Cattle: (Tekstiä lainattu Raudaskosken tilan nettisivuilta)





Highland Cattle kuuluu alkuperäisrotuihin ja on kotoisin Skotlannin Ylämailta.
Niinpä sen toinen nimi onkin Ylämaankarja. Eläimillä on pitkät, uljaat sarvet ja
mahtava, usein silmätkin peittävä ”tukka”. Highlanderin turkissa on pörröinen aluskarva,
joka toimii hyvänä lämpöeristeenä ja saa nämä eläimet näyttämään hellyttävän suloisilta. Päällyskarvat ovat pitkiä ja toimivat sadetakin tavoin; kosteus valuu selästä alas
kastelematta aluskarvaa. Eläin vaihtaa karvansa keväällä, silloin paksu talvikarva
vaihtuu viileämpään ja ohuempaan kesämallistoon.
Sen ansiosta Highland Cattle -karja pystyy olemaan vapaana laitumillaan läpi vuoden!
Talvelle paksu talviturkki ja kesäksi viileä kesäpeite. Highland Cattle -karja on oikeaa vapaana kasvanutta karjaa.

Vapaana kasvanut luomu-karjan liha pitäisi kelvata nirsoimmankin ihmisen ruokapöytään.

Ja sitten itse reseptiin...



1. Lihankäsittely


Maustoin tämän lihan maltilla, jotta lihan oma maku pääsee kunnolla esiin.
Resepti on noin 2kg:lle lihaa. Muista lihan raakakypsytys! Eli vakuumissa vähintään
3vk Teurastuksen jälkeen.





3 rkl Oliiviöljyä
2 rkl Suolaa
1 rkl Mustapippuria (rouhittuna)
1 rkl Valkosipulirouhetta








Poista luupuolella oleva paksu kalvo samalla tavalla kuin possun ribseistä.
Leikkaa irtonaiset liha/rasvan palat irti niin, että liha olisi mahdollisimman tasapaksu.
Levitä lihan pintaan ensin öljy ja hiero siihen sen jälkeen mausteet. Liha voi jäädä pöydälle maustumaan siksi aikaa kun asennat grillin kuntoon.



2. Bbq:


Käytin hiiligrillissäni apuna savustusasemaa.

Tämä liha tehdään hitaasti kypsyttäen miedossa savussa. Lihan voi valmistaa niin kaasu- kuin hiiligrillissäkin. Kaasugrillissä asenna vain toisen puolen polttimot päälle ja aseta liha ns. "kylmälle" puolelle. Laita polttimoiden kohdalle vesiastia sekä kippo savustuslastuille. Hiiligrillissä hiilet kipataan grillin toiselle laidalle ja liha toiselle puolelle. Hiilien päälle myös vesiastia ja hiiligrillissä savustuslastuja voi heitellä suoraan vaikka hiilloksen päälle.





 Paistoaika isoille naudan ribseille on noin 6 tuntia. Pidä lämpötilat 100-120c asteen välillä.
Lisää savustuslastuja, tarvittaessa hiiliä, sekä lisää vesikippoon vettä noin 1,5 tunnin välein.
Samalla voit halutessasi kostuttaa lihaa sumutinpullolla. Tähän lihaan käytin vesi (2dl), ruokosokeri (1rkl), suola (1tl), worchesterinkastike (1rkl) sekoitusta. Lisää lämpimään veteen worchesterinkastike, sokeri ja suola. Ravistele pulloa niin kauan, että suola ja sokeri ovat liuenneet kunnolla veteen.





5 tunnin kohdalla ribsit alkavat vaikuttamaan jo erittäin herkulliselta. Malta kuitenkin vielä hetki ja anna lihan mehevöityä kunnolla vielä
1 tunnin ajan.
Lihan kypsymistä voi seurata myös kylkiluista (liha alkaa vetäytymään luiden päältä).






3. Coleslaw:

Viimeisen tunnin aikana voit tehdä lihalle kaveriksi perinteisen coleslaw salaatin.


Mitä tarvitsee?


1 kpl Pieni keräkaali
2 kpl Porkkanaa
1 kpl Sipuli
2 dl  Majoneesia
3 rkl Omenaviinietikkaa
1 rkl Sokeria
1 tl  Suolaa
1 tl  Mustapippuria (rouhittuna)








Suikaloi kaali ja sipuli. Raasta porkkanat ja kippaa kaikkui kasvikset suureen kulhoon.
Lisää mausteet, etikka, sekä majoneesi (majoneesin voit kätevästi tehdä helppo majoneesi ohjeellani). Sekoita ainekset hyvin, kelmuta kulho ja laita se jääkaappiin vetäytymään 1 tunniksi.


Lihaisa naudan ribs, ei välttämättä tarvitse salaatin lisäksi muuta lisäkettä.
Nälkä lähtee taatusti rotevaltakin ruokailijalta.






perjantai 20. toukokuuta 2016

Jerk-kanaa



Jamaikalaista jerk-kanaa grillistä






Tiukkaa penkki-urheilu evästä kanan koipinuijista.

Pehmeän tulinen mausteseos ei välttämättä ole lasten mieleen, mutta
aikuiseen makuun tämä on mitä mainiointa maustetta. Käytä jerk-maustetta
eteenkin kanan ja porsaanlihan kanssa.
Tässä muutama vinkki kanan koipinuijien käsittelyyn ja grillaukseen, lisäksi
maistuva jerk-mauste ohje.



1. Jerk-mauste:



- 1 rkl Suolaa
- 1 rkl Sokeri
- 1 tl Mustapippuria (jauhettu)
- 1 tl Maustepippuri (jauhettu)
- 1 tl Kaneli
- 1 tl Timjami (kuivattuna)
- 1 tl Persilja (kuivattuna)
- 1 tl Neilikka (jauhettuna)
- 1 tl Valkosipulijauhe
- 1 tl Paprika
- 1 tl Sipulijauhe
- 0,5 tl kayanepippuri
- 0,5 tl chili


Kaada mausteet mortteliin ja jauha tasaiseksi. Kippaa mausteet ilmatiiviiseen astiaan.
Tee kerralla reilusti enemmän niin voit käyttää maustetta helposti uudelleen.

Seuraavaksi tehdään jerk-tahna.
Tahnaan tarvitset 0,5 dl oliiviöljyä, 2 rkl limemehua, 2 rkl jerk-maustetta,
2 kpl valkosipulinkynsiä, 2 tl suolaa ja 1 tl mustapippuria. Pilko sipuli mortteliin
ja jauha silpuksi. Kaada mortteliin loput aineet ja sekoita tahnaksi.



2. Lihankäsittely.








Vedä nahka taakse rullalle kohti niveltä  :)
Mausta liha ja rullaa nahka takaisin päälle.
Levitä tahnaa myös nahan päälle.










Leikkaa veitsellä nahka ja jänteet poikki ruston juurelta, luuhun saakka. Vedä luu esiin. Paistamisen aikana nahka vetäytyy lihaa kohti ja näin saat nätimpiä paloja. Nuijat on myös helpompi ja kätevämpi syödä näin.









Mausta kaikki nuijat samalla tavalla.
Nuijat saavat maustua sen aikaa, kun esilämmität grillin kuumaksi.








3. Grillaus:







Grillaa kanaa ensin suoralla lämmöllä niin, että pinta saa kunnon värin.













Nosta sen jälkeen nuijat epäsuoraan lämpöön. Valmistus aika on noin 45-60 minuuttia 180c asteessa.
Samalla grillissä kypsyy lisukkeeksi esim. aurajuustoperunat.










Chilin potkua tasoittamaan voi lautaselle kahmia vaikka vesimelonia kyytipojaksi.





maanantai 16. toukokuuta 2016

Porsaan filelankku ja lankkuperunat


Herkullinen filelankku ja lankkuperunat grillistä




Porsaan ulkofile on hankala tapaus grillata. Rasvattomaksi trimmattuna fileenpaiston
kanssa pitää olla erittäin tarkkana, eikä edes oikea valmistustapa takaa aina
hyvää lopputulosta. Kuivia "kengänpohjia" on tullut koko lapsuus syötyä suu
messingillä, mutta näin iäkkäämpänä ei tahdo kuiva porsaanliha enää maistua.
Näin eräänä iltana tv:stä suuren lihatehtaan mainoksen, jossa he mainostivat
uutuutena kyseistä tuotetta. Niskakarvani nousivat välittömästi pystyyn ja
kiukun tunne kasvoi edelleen, kun kaupassa käydessäni huomasin kyseisen tuotteen
hinnan olevan peräti 12.90 euroa/kg.
Säästän ja teen itse... ja sillä tavalla, että liha on herkullista ja mureaa.
Hajeppa palvelevalta lihakauppiaaltasi tuoretta ulkofilettä niin vältyt
turhilta lisäaineilta, etkä maksa turhaa mauttomasta marinadista.

Tuotos oli menestys ja tässä ohje myös teille!


1. Lihankäsittely:




Osta porsaan ulkofile isona palana ja poista se pakkauksesta. Kuivaa kauttaaltaan talouspaperilla ja valitse itsellesi terävä veitsi.
Fileen toisella puolella on ohut rasvakerros ja siinä kiinni oleva kalvo. Voit poistaa rasvan kalvoineen vetsellä tai tee rasvaan ristikkoviiltoja kalvoon saakka (näin vältyt lihan "kipristymiseltä" paiston aikana).







Leikkaa veitsellä varovasti fileestä noin 1,5cm paksuisia viipaleita. Normaali fileestä saat tällöin 3kpl "filelankkuja".











Nosta jokainen lankku vuorollaan kahden muovin väliin ja kopsuttele lihaa lihanuijalla. Nuiji liha ohueksi ja tasaiseksi levyksi. Näin saat lihasta mureampaa ja käsittelyn jälkeen se maustuu, sekä paistuu nopeammin.






Ripottele lihaan lemppari grillimaustettasi tai ota vinkki minun porsaanliha mausteestani.

Valele liha kauttaaltaan vielä oliiviöljyllä ja nosta lankut jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun esikäsittelet perunat.









2. Perunoiden käsittely:






Osta kiinteämaltoista perunaa ja leikkaa niistä noin 4mm paksuisia viipaleita.









Heitä viipaleet reilusti suolattuun veteen kiehumaan. Anna kiehua 5 minuutta ja kaada perunat lävikköön. Valele perunoita kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu.



 Marinadi:
- 1 dl Öliiviöljyä
- 1 rkl Hunajaa
- 2 kpl Valkosipulinkynttä
- 0,5 tl Suolaa
- 0,5 tl Mustapippuria (jauhettuna)
- 0,5 tl Paprikajauhetta
- 0,5 tl Rosmariinia (kuivattua)



Laita kaikki marinadi ainekset mortteliin ja jauha tahnaksi. Kaada perunat kulhoon
tai astiaan ja kippaa marinadit sekaan. pyörittele perunoita marinadissa ja nosta
jääkaappiin maustumaan.


3. Grillaus:




Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta.
Esilämmitä grilli kuumaksi ja nosta huoneenlämpöiset lihat grilliin.
Grillaa lankkuja 3-4 minuuttia puoleltaan ja valele liha lopuksi makealla
grillauskastikkeella.

Perunat paistuvat samassa ajassa suoralla lämmöllä. Muista valella perunoita öljyllä
käännön yhteydessä, jotta eivät tartu grilliin kiinni.





keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Flank Steak


Murea Flank steak grillistä






Flank steak, eli "lankkupihvi" saadaan naudan kuve-lihasta.
Tätä varsinkin Etelä-Amerikassa suosittua ruhon osaa on alettu
suosimaan nyt myös täällä pohjolassa.
Kuve-liha on kaunis, isosyinen liha, mistä saadaan oikein grillattuna
erittäin mehukas ja murea herkku. Flank steak kelpaa niin pää- kuin alkuruoaksikin.
Tässä muutama vinkki hyvän Flank steakin valintaan ja valmistukseen.



1. Lihan käsittely ja marinointi:

Pari asiaa kannattaa ottaa huomioon lihan ostamisessa.

- Muista ostaa mureaa liha-karjan kuve-lihaa esim. Hereford, Angus jne...
Lypsylehmästä oleva kuve-liha saattaa jäädä sitkeäksi oikeasta käsittelystä huolimatta.

- Varmista, että liha on tarpeeksi pitkään raakakypsytetty.
Varmista riittävä raakakypsytys ostamalla lihat asiantuntevalta lihakauppiaalta.

Lisää mureutta Flank Steakiin saat marinoimalla lihaa. Tämä ei ole
välttämättömyys, mutta marinointi antaa hiukan anteeksi esim. jos
paistat lihaa liian kypsäksi ja se menee sitkeäksi.



Marinadi.

1 dl Oliiviöljyä
4 rkl Limemehua
2 rkl Hunajaa
3 kpl Valkosipulinkynsiä
1 tl Suolaa
1 tl Mustapippuri
1 tl Rosmariinia (kuivattuna)
1 tl Chili hiutaleita
1/2 Korianteri puntti







Kippaa kaikki marinadi ainekset sopivaan kippoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.













Laita liha tiiviiseen muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Sekoittele pussia niin, että marinadia on tasaisesti lihan ympärillä.
Laita pussi jääkaappiin ja anna marinoitua 6-10 tuntia/yön yli.






2. Paistaminen:


Nosta liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta. Esilämmitä grilli kuumaksi ja aseta huoneenlämpöinen liha grilliin.
Grillaa lihaa molemmin puolin 4-6 minuuttia. Sivele lihan pintaan marinadi pussiin jäänyttä tahnaa aina käännön yhteydessä.
Täysin kypsänä kuve-liha menee sitkeäksi, joten jätä se sisältä punertavaksi 52-57c asteiseksi.








Paiston jälkeen lihan on syytä antaa vetäytyä 5-10 minuuttia ennen leikkausta, jotta lihan nesteet ehtivät vetäytyä takaisin kudoksiin.












Leikkaa valmis liha poikkisyin hieman viistosti sopiviksi annospaloiksi ja ripottele lihoille reilusti sormisuolaa ennen syöntiä.








Lihan voi syödä sellaisenaan sormiruokana tai pää-ruokana lisukkeiden kanssa.
Itselläni on tapana tehdä lihasta mukavia cocktailpaloja.
Jos tarvitset lihallesi kastiketta, niin suosittelen ehdottomasti bearnaise kastiketta!