torstai 9. kesäkuuta 2016

Iberico possua ja välimeren "salsa"


Maukasta Iberico presaa ja välimeren salaattia

 





Ei saa ikinä sanoa, että "tämä parempaa ei olekkaan".
Sen sain karvaasti kokea, kun sain käsiini aitoa Iberico porsasta.
Tämä super-harvinaisuus bongattiin Oulun kauppahallin lihakaupasta.
Vapaasti Espanjan korkki-ja tammimetsissä kasvava possu on vertaansa vailla.
Vaatimattomasti maailman parhaimpien kokkien suosikki possuksi valittu
Iberico on käsittämättömän herkullista. En ole ikinä nähnyt porsaanlihassa
marmoroitunutta rasvaa, saati yhtä pehmeää ja samettimaista koostumusta...
Tämä on yksi niistä todellisen herkkusuun "once in a lifetime" kokemuksista.

Mutta hehkutukset sikseen ja käydään reseptin pariin.




Tämä "täydellinen" liha vaatii hellää ja varmaotteista valmistustapaa.
Mausteeksi kelpuutin vain suolan ja pippurin.




Ota liha huoneenlämpöön ainakin tunti ennen valmistusta. Hiero lihan pintaan oliiviöljyä ja suolaa/pippuroi se reilulla kädellä. Esilämmitä grilli ja nosta liha suoraan lämpöön grillautumaan. Paista molemminpuolin kunnon paistopinta ja työnnä lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari.








Nosta liha epäsuoraan lämpöön noin 150-180c asteeseen ja anna liha kypsyä, kunnes paistomittari näyttää 62-65c astetta. Tämä liha on parhaimmillaan, kun sen jättää hiukan roseeksi.

Nosta valmis liha leikkuulaudalle vetäytymään ja anna sen rauhoittua 5-10 minuuttia ennen viipalointia.





Välimeren salsa:

0,5 dl Oliiviöljyä
3 rkl  Sitruunamehua
3 kpl  Tomaattia
1 pala Kurkkua
2 kpl  Kevätsipulia
6 kpl  Aurinkokuivattua tomaattia
6 kpl  Oliivia 
10 kpl Kaprista

Mausteeksi 2 oksaa tuoretta timjamia, suolaa ja pippuria.









Kuori tai kalttaa tomaatit. Poista siemenet ja leikkaa tomaatinliha pieneksi kuutioiksi. Kuori kurkku ja poista "sisus" kuutioi pieneksi. Pilko kevätsipuli, aurinkokuivatti tomaatti ja oliivit. Poista timjamista lehdet ja laita oksat roskiin. Kippaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa noin 1 tunnin.







Leikkaa levähtänyt liha poikkisyin viipaleiksi. Ripottele viipaleille vielä sormisuolaa
ja kaada päälle reilusti oliiviöljyä. Herkuttele salsan ja hyvän seuran kanssa






tiistai 7. kesäkuuta 2016

Kuusenkerkkä ribsit


Kuusenkerkkäsiirapilla glaseeratut porsaan ribsit

 




Amerikkalaisilla on tapana glaseerata possun ribsit vaahterasiirapilla, ajattelin
tehdä siitä "suomi" version käyttämällä kuusenkerkkäsiirappia.

Kiitokset vielä naapurin rouvalle siirapista :)



Kuusenkerkkä ribsit:




1 kg  Possun ribsejä
4 rkl Kuusenkerkkäsiirappia
4 rkl Ruokaöljyä
3 rkl Bbq maustetta
1 rkl Valkosipulimaustetta








Trimmaa lihasta ylinmäärainen rasva ja poista ribsin luu-puolella oleva paksu kalvo ohjeen mukaan.

Sipaise lihan pintaan ruokaöljyä ja hiero mausteet lihan pintaan.


Jätä liha pöydälle maustumaan ja mene esivalmistelemaan grilli.








Jos käytät kaasugrilliä niin laita vain toisen puolen polttimot päälle ja anna lämpötilan nousta 120-150 asteeseen. Nosta liekin päälle metallinen kuppi mihin laitat vettä. Aseta lihan alapuolelle tippa-astia ja nosta liha grilliin epäsuoraan lämpöön. Sama hiiligrillissä: kaada hiiliä vain toiselle puolen grilliä ja nosta liha "kylmälle" puolelle.









Anna lihan paistua epäsuorassa lämmössä noin 1,5 tuntia tasaisella lämmöllä. Voit halutessasi lisätä hiilille savustuslastuja grillauksen aikana, niin saat lihaan herkullista savun makua.











1,5 tunnin jälkeen nosta liha foliopaperin päälle luupuoli alaspäin ja sivele siihen reilusti kuusenkerkkäsiirappia.

Painele folio tiukasti kiinni ja nosta takaisin grilliin epäsuoraan lämpöön. Anna liha paistua folionyytissä toiset 1,5 tuntia.









Kun aikaa on kulunut taas 1,5 tuntia voit avata folion ja ottaa lihan pois kääreestä. Kerää folion pohjalle kertynyt neste talteen. Siirappi, mausteet ja lihasta irronnut neste, ovat hautuneet herkulliseksi glaserointi kastikkeeksi.








Nosta liha nyt suoraan lämpöön ja aloita glaserointi. Kääntele ribsiä liekkien yllä ja sivele lihaa käännön yhteydessä foliosta keräämälläsi kastikkeella. Jatka glaserointia kunnes liha saa kauniin karamellisoituneen pinnan. Nosta valmis herkku pöydälle hetkeksi vetäytymään ja sen jälkeen se on valmista leikattavaksi/syötäväksi.






Kylkeen vielä lemppari bbq kastiketta dipiksi ja aloita herkuttelu!